Koolhydraatarme bitterballen

1 uur

medium

20 bitterballen

De meest bekende Nederlandse snack, bitterballen! Helaas zijn deze heerlijke gefrituurde balletjes niet zo keto-proof. Daar komt nu verandering in! Ik maakte deze koolhydraatarme bitterballen met maar 1.2 gram koolhydraten per stuk!

Sorry not sorry, maar een feestje is pas een goed feestje als de friteuse aan gaat. De meest bekende Nederlandse gefrituurde snack is toch wel de bitterbal. Helaas is deze heerlijkheid door het gebruik van paneermeel en bindmiddel niet koolhydraatarm. Een leuke uitdaging dus! De eerste stap was het maken van een koolhydraatarme runderragout. Een normale ragout wordt vaak gebonden met een roux van boter en meel. In dit recept gebruikte ik arrowroot poeder om de ragout in te laten dikken. Dit is een glutenvrij bindmiddel. Ik maakte de runderragout met stoofvlees, runderbotten bouillon van Babs Bone Broth, room, peper, zout, nootmuskaat, peterselie, dijon mosterd en worcestershire saus. Deze saus ga je dus binden met arrowroot poeder terwijl je een aantal gelatineblaadjes laat wellen in koud water. Laat dan de gelatineblaadjes in de saus smelten en laat de runderragout opstijven in de koelkast. Dit duurt minimaal 3 uur, maar het liefst een hele nacht.

Het krokante korstje van deze koolhydraatarme bitterballen maakte ik van het koolhydraatarme paneermeel van Feeling Ok. Dit is verkrijgbaar in de webshop van Afvallen met Bregje. Paneer de bitterballen en bak ze dan in olie. Wil je de bitterballen bereiden in de airfryer? Dit gaat helaas alleen als je ze eerst voorbakt in olie. Daarna moet je de bitterballen invriezen, waarna je ze vervolgens kunt bereiden in de airfryer.

Beef Bone Broth

Ik gebruik in dit recept niet zomaar runderbouillon. Om een gezonde snack te maken gebruikte ik namelijk de beef bone broth van Babs Bone Broth. Dit is een runderbouillon dat is gemaakt van de botten van een koe. Deze runderbouillon bevat veel collageen, wat onder andere goed is voor je huid, haar en tanden. Daarbij bevat de runderbouillon 10.4 gram eiwitten per 100ml! Je krijgt dus een goede portie eiwitten binnen met deze koolhydraatarme bitterballen.

Speciaal voor mijn volgers heb ik een kortingscode van 10% wanneer je bestelt bij Babs Bone Broth. Gebruik hiervoor de kortingscode melaketovita10.

De genoemde macro’s zijn per bitterbal.

Op zoek naar meer lekkere hartige recepten? Ga dan naar de receptenpagina voor meer!

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto ervan deelt op Instagram en @melaketovita tagt!

No Reviews

Ingredients

Adjust Servings
150 gram stoofvlees
250 ml Beef bone broth
1 runder bouillonblokje
75 ml room
zout, zwarte peper en nootmuskaat
verse peterselie
10gram arrowrootpoeder
15 gram dijon mosterd
15 ml worcestershire saus
3 gelatineblaadjes
1 ei
100 gram koolhydraatarm paneermeel
15 gram Steviala kokosmeel
olie om in te bakken

Nutritional Information

48 calorieën
1.2 gram koolhydraten
2.3 gram vetten
4.4 gram eiwitten

Directions

1.

Koolhydraatarme bitterbal vulling maken - stap 1

Begin eerst met het maken van de runder ragout.. Dit kun je het beste de dag van tevoren maken zodat het goed opstijft. Snijd het stoofvlees in stukjes. Verwarm vervolgens de beef bone broth in een pannetje en voeg hier de stukjes stoofvlees en 1 runder bouillon blokje aan toe. Kook het stoofvlees gaar op laag vuur. Dit kan zo'n 15 tot 30 minuten duren. Haal daarna de stoofvlees uit de bouillon en trek dit met 2 vorken of met een mes uit elkaar zodat je draadjesvlees krijgt.
Voeg vervolgens de room, dijon mosterd, worcestershire saus, nootmuskaat, zwarte peper, zout en peterselie toe. Meng vervolgens in een kommetje de arrowrootpoeder met enkele eetlepels en roer totdat de poeder is opgelost. Schenk dit mengsel bij de rest van de ingrediënten en laat het rustig inkoken. Wel ondertussen de gelatineblaadjes in koud water. Wanneer deze zacht zijn geworden laat je de gelatineblaadjes smelten in de runder ragout. Schenk dit vervolgens in een rechthoekig bakje. Leg plastic folie op de ragout zodat er geen velletje ontstaat. Laat dit minimaal 3 uur opstijven, het liefst overnacht.
Mark as complete
2.

Koolhydraatarme bitterballen maken - stap 2

Snijd 20 blokjes uit de inmiddels stijf geworden ragout. Rol deze blokjes tot balletjes tussen je handen. Pak dan 3 borden. Verdeel in het eerst bord de kokosmeel, in het tweede bord een geklutst ei en in het derde bord het paneermeel. Rol de balletjes eerst door het kokosmeel, dan door het ei en dan door het paneermeel. Herhaal dit 3 keer voor een lekker knapperig korstje. Verwarm vervolgens olie in een pannetje met dikke bodem (of een friteuse). Bak de bitterballen voor 3 tot 4 minuten of totdat ze mooi bruin kleuren. Wil je de bitterballen in de airfryer bereiden? Daarvoor moet je ze eerst voorbakken in olie, dan invriezen en vervolgens kun je ze weer opwarmen in de airfryer.
Mark as complete

Notes

Dit recept bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een klein percentage ontvang van het aankoopbedrag wanneer je een bestelling doet via deze links. De prijs blijft voor jou hetzelfde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *