Suikervrije caramel flan

6 uur

easy

3 porties

Op zoek naar een heerlijk ontbijt of dessert? Zoek dan niet verder en ga aan de slag met deze makkelijke suikervrije caramel flan! Een heerlijk romige vanille pudding met zelfgemaakte caramel saus. Genieten gegarandeerd!

Deze stond al lang op mijn lijstje: suikervrije flan! Voor als je nog niet bekend bent met flan; dit is een pudding taart! Afhankelijk van het land waar je bent heet deze pudding Flan (Spanje en Mexico) of Crème Caramel (Spanje en Italië). Traditioneel wordt flan (we gaan even voor de Spaanse naam in dit recept) gemaakt van eieren, volle melk en hééél veel suiker. Wat maakt flan nou zo lekker? De heerlijke caramelsaus bovenop de pudding! Kunnen we daar een suikervrije en koolhydraatarme variant van maken? Jazeker!

Ik gebruik in mijn recepten vaak de volle lactosevrije melk van Arla. Deze melk bevat maar 2.8 gram koolhydraten per 100 ml, ipv 5 gram koolhydraten die een normale volle melk bevat. Wil je nou nóg lager in koolhydraten uit komen? Gebruik dan een ongezoete plantaardige melk zoals amandelmelk of sojamelk.

Zelf caramelsaus maken moeilijk? Nee hoor! Meng in een steelpan de roomboter, Steviala Ery-Bronze, Steviala Heavenly Dark, slagroom en zout. Dit laat je voor 5 minuutjes pruttelen terwijl je goed blijft roeren. Laat de suikervrije caramel saus vervolgens afkoelen en voeg dan nog eens een scheut slagroom toe. Hierdoor blijft de caramel saus vloeibaar, in plaats van een baksteen.

De techniek

Dan de techniek achter een heerlijk romige pudding… Plaats de ramekin schaaltjes in een grotere ovenschaal. Verdeel dan eerst de zelfgemaakte caramelsaus over de bodem van de schaaltjes. Schenk dan het flan beslag door een zeef langzaam in de schaaltjes. Schenk vervolgens heet water in de grotere ovenschaal. Dit noem je een au-bain marie bad. Hierdoor bakt de flan gelijkmatig en wordt de bovenkant niet bruin. Wees uiteraard wel voorzichtig met het plaatsen van de ovenschaal in de oven. Je bakt de flans vervolgens voor 30 tot 45 minuten, afhankelijk van jouw oven, op 165 graden.

Hoe weet je nou of de flan klaar is? Check na 30 minuten even of het midden van de flan nog wiebelt. Is het nog te vloeibaar? Bak dan nog even door. Het midden moet wiebelen zoals drilpudding. Zet vervolgens de oven uit en laat de flans afkoelen met het ovendeurtje op een kier. Zet de flans tot slot voor minimaal 3 uur in de oven. Et voila, je kunt gaan genieten!

Benodigdheden

Voor dit recept heb je volgende nodig:

Dit recept maakt 3 schaaltjes met suikervrije flan. De genoemde macro’s zijn per suikervrije flan.

Op zoek naar meer lekkere zoete recepten? Ga dan naar de receptenpagina voor meer!

Heb je deze suikervrije caramel flan ook gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto ervan deelt op Instagram en @melaketovita tagt!

No Reviews

Ingredients

Adjust Servings
4 eieren
500 ml (lactosevrije) melk ik gebruik van Arla
10ml vanille extract
75 gram Steviala Frost
Suikervrije caramel saus
30 gram roomboter
30 gram Steviala Ery-Bronze
30 gram Steviala Heavenly Dark
75 ml slagroom
snuf zeezout

Nutritional Information

353 calorieën
5.7 gram koolhydraten
28.7 gram vetten
14.2 gram eiwitten

Directions

1.

Suikervrije caramel saus maken - stap 1

Begin eerst met het maken van de suikervrije caramelsaus. Voeg de roomboter, Steviala Ery-Bronze, Steviala Heavenly Dark en 50 ml van de slagroom aan een steelpannetje toe. Laat dit smelten terwijl je met een spatel goed blijft roeren. Laat dit vervolgens voor 5 minuten pruttelen totdat de caramel saus indikt. Laat de caramel saus vervolgens afkoelen en voeg dan nog eens 25 ml slagroom toe aan de saus. Hierdoor blijft de caramel vloeibaar. Zet dit even opzij.
Mark as complete
2.

Suikervrije flan maken - stap 2

Dan ga je aan de slag met de flan. Verwarm eerst de oven voor op 160 graden. Klop de eieren luchtig, samen met de vanille extract en Steviala Frost. Verwarm de melk vervolgens tot het kookpunt. Schenk de warme melk dan vervolgens langzaam bij de eieren terwijl je blijft roeren (let op dat de eieren niet gaan stollen).
Zet dan 3 ramekin schaaltjes in een grotere ovenschaal. Verdeel dan de caramel saus over de bodem van de ramekin schaaltjes. Schenk vervolgens het ei-mengsel door een zeef in de ramekin schaaltjes. Tot slot vul je de ovenschaal voor 1/3 deel met heet water. Plaats de ovenschaal dan voorzichtig in de oven en bak de flans voor 30 tot 45 minuten. Check even na 30 minuten. Het midden van de flan moet nog wiebelen. Zodra de flan gaar is zet je de oven uit en laat je de flan afkoelen met de deur van de oven open. Zet de flan dan vervolgens voor minimaal 4 uur in de koelkast. Snijd vervolgens met een mes langs de zijkant en kiep de ramekin schaaltjes op de kop zodat de flan met de caramelsaus los komt. Bon appetite!
Mark as complete

Notes

Dit recept bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een klein percentage ontvang van het aankoopbedrag wanneer je een bestelling doet via deze links. De prijs blijft voor jou hetzelfde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *